Publicat pe

Ce sunt pesticidele?

Un pesticid reprezintă orice substanță sau amestec de substanțe utilizate pentru a distruge, a suprima sau a modifica comportamentul sau ciclul de viață al oricărui dăunător. Un pesticid poate fi o substanță derivată naturală sau produsă sintetică. Un pesticid poate fi de asemenea un organism, de exemplu, bacteria Bacillus thuringiensis, care este folosit pentru a controla un număr de insecte, sau chiar plante modificate genetic: o gena a acestei bacterii poate fi încorporată în planta de bumbac, pentru a asigura protecția ulterioară împotriva omidei capsulelor de bumbac.

În general, pesticidele sunt substanțe destinate pentru atragerea, ademenirea și apoi distrugerea dăunătorilor.  Acestea reprezintă o clasă a biocidelor. Cea mai comună utilizare a pesticidelor este cea sub formă de produse pentru protecția plantelor (a culturilor), care, în general, protejează plantele de influențele dăunătoare, cum ar fi buruienile, ciupercile sau insectele. Această utilizare a pesticidelor este atât de comună încât termenul de pesticid este adesea tratat ca sinonim pentru  produsele de protecție a plantelor, deși este, de fapt, un termen cu spectru mai larg, pentru că pesticidele sunt, de asemenea, utilizate și în scopuri non-agricole. Termenul pesticid include următoarele: erbicide, insecticide, fungicide, regulatori de creștere, moluscocide, piscicide, avicide, rodenticide, bactericide, repelenți, antimicrobieni,  etc.

De obicei, un pesticid este un agent chimic sau biologic (cum ar fi un virus, bacterie, antimicrobian sau dezinfectant) care respinge, incapacitează, descurajează într-un fel sau altul dăunătorii sau ucide. Dăunători țintă pot include insecte, agenți patogeni ai plantelor, buruieni, moluște, păsări, mamifere, pești, nematode, microbi, etc care distrug proprietatea, cauzează neplăceri, răspândesc bolii sau sunt vectori de boală. Cu toate ca pesticidele au beneficii, unele au și dezavantaje, cum ar fi toxicitatea potențială pentru oameni și alte specii.

pesticide

Folosirea pesticidelor

Este important ca pesticidele să fie utilizate doar în cazul în care acestea sunt absolut justificate. Este esențial să vă identificați cu atenție dăunătorul care doriți să îl controlați și apoi să luați în considerare toate opțiunile de control. Dacă alegeți să utilizați un pesticid, atunci este responsabilitatea dumneavoastră de a vă asigura că acesta este utilizat în mod corect, urmând toate instrucțiunile de pe eticheta produsului.

Cum ajung pesticidele pe dăunători vizați?

Pesticidele de contact pentru a fi eficiente, acestea trebuie absorbite pe suprafața corpului extern sau țesutul plantelor expuse.
Pesticidele sistemice sunt translocate de la locul de aplicare în interiorul plantei sau animalului în cazul în care acestea au efect. În mod similar, rodenticidele anticoagulante produc efecte în momentul în care au fost transferate din sistemul digestiv la fluxul sanguin al șoarecilor sau șobolanilor.

Persistența pesticidelor

Unele pesticide sunt reziduale în acțiune și continuă să fie eficiente câteva zile, săptămâni sau luni de la aplicarea lor. Multe pesticide moderne nu persistă pentru mult timp în mediul înconjurător. Ele acționează rapid și sunt apoi reduse la substanțe netoxice prin procese de mediu sau microbiene. Acesta ajută la prevenirea și acumularea în culturi sau organisme care nu sunt vizate. Rapiditatea unui pesticid de a se descompune depinde de proprietățile sale chimice, de aplicare și de modul de distribuire, precum și de factorii de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea. pH-ul solului și disponibilitatea de microorganisme.

 

Eticheta de pesticid: informații despre pesticid și utilizarea sa

Eticheta de pe recipientul de pesticid este o sursă esențială și importantă de informații despre modul în care pesticidul poate fi utilizat în mod legal.
Înainte de a utiliza un pesticid, trebuie să citiți eticheta astfel încât să puteți determina ce măsuri de precauție trebuie să fie luate atunci când se utilizează pesticidele și obligațiile care trebuie respectate. Producătorii de pesticide sau distribuitorii de pesticide pot da sfaturi cu privire la pesticidele care pot fi folosite pentru a controla dăunătorul.

Ce poți să faci pentru a reduce expunerea la pesticide?

Ceea ce se poate face pentru a reduce expunerea este cumpărarea și mâncarea de alimente organice certificate cât mai mult posibil. Dacă aveți în piață un agricultor din zona dumneavoastră, întrebați-l dacă utilizează pesticide, deoarece mulți fermieri mici nu aleg să meargă pe certificarea organică, dar nu folosesc pesticide. Plantarea legumelor și fructelor în propria grădină este cel mai sigur mod că aveți alimente fără pesticide.
Pentru a evita folosirea insecticidelor în casă se poate evita condițiile care atrag insectele și rozătoarele:
– acoperiți orice fisură sau gaură care ar putea oferi o cale de intrare pentru insecte și rozătoare;
– păstrați alimentele închise ermetic în dulapuri;
– curățați complet orice fel de scurgeri de produse alimentare;
– umezeala se găsește în multe subsoluri care poate atrage și să ofere o sursă de apă pentru insecte, reparați orice scurgere și scăpați de umiditate.