Aspect: 13-15 mm lungime; culoare galben — maronie; femelele sunt de regulă mai închise la culoare decât masculii; pe platoşa gâtului (Pronotum) ei au două dungi maro închis. Partea posterioară a corpului femelelor este lată şi rotunjită la spate, spre deosebire de cea a masculilor; animalele adulte au aripi relativ bine dezvoltate, dar nu pot zbura; se poate observa că masculii, ce au o constituţie mai uşoară, fac un zbor planat; incapacitatea de a zbura este compensată de agilitatea gândacilor; ei au, ca toate speciile din această familie, două antene foarte lungi şi un corp aplatizat, ce le înlesneşte accesul în cele mai mici crăpături.
Biologie: gândacul roşu de bucătărie este în general activ noaptea, pe timpul zilei rămânând ascuns. Gândacii stau ascunşi în grupuri restrânse şi căutarea ascunzătorilor se face cu ajutorul unui feromon de agregare secretat prin excremente. Numai în cazul unei invazii în masă pot fi văzuţi ziua, ieşind din ascunzători. Ei trăiesc între 100 şi 200 de zile. La o săptămână de la împerechere (copulaţie) apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie, care conţin chitină. O ootecă are în medie 36 de ouă şi este purtată de femelă în jur de patru săptămâni pe partea posterioară a corpului, care îi asigură lichidele şi substanţele nutritive necesare. Ouăle sunt relativ bine protejate în interiorul pachetelor de condiţiile nefavorabile din mediul înconjurător şi pot rezista chiar la temperaturi de 22° C. Ele sunt protejate chiar şi împotriva insecticidelor. Femelele expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apă. Larvele eclozează imediat după expulzarea ootecilor şi, în decursul a 2-3 luni, ajung la maturitatea sexuală. Din cauza duratei scurte a evoluţiei, specia se poate înmulţi foarte uşor şi repede în clădirile locuite de oameni.