Publicat pe

Cum scapam de gandacii de bucatarie

Aspect: 13-15 mm lungime; culoare galben — maronie; femelele sunt de regulă mai închise la culoare decât masculii; pe platoşa gâtului (Pronotum) ei au două dungi maro închis. Partea posterioară a corpului femelelor este lată şi rotunjită la spate, spre deosebire de cea a masculilor; animalele adulte au aripi relativ bine dezvoltate, dar nu pot zbura; se poate observa că masculii, ce au o constituţie mai uşoară, fac un zbor planat; incapacitatea de a zbura este compensată de agilitatea gândacilor; ei au, ca toate speciile din această familie, două antene foarte lungi şi un corp aplatizat, ce le înlesneşte accesul în cele mai mici crăpături.

Biologie: gândacul roşu de bucătărie este în general activ noaptea, pe timpul zilei rămânând ascuns. Gândacii stau ascunşi în grupuri restrânse şi căutarea ascunzătorilor se face cu ajutorul unui feromon de agregare secretat prin excremente. Numai în cazul unei invazii în masă pot fi văzuţi ziua, ieşind din ascunzători. Ei trăiesc între 100 şi 200 de zile. La o săptămână de la împerechere (copulaţie) apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie, care conţin chitină. O ootecă are în medie 36 de ouă şi este purtată de femelă în jur de patru săptămâni pe partea posterioară a corpului, care îi asigură lichidele şi substanţele nutritive necesare. Ouăle sunt relativ bine protejate în interiorul pachetelor de condiţiile nefavorabile din mediul înconjurător şi pot rezista chiar la temperaturi de 22° C. Ele sunt protejate chiar şi împotriva insecticidelor. Femelele expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apă. Larvele eclozează imediat după expulzarea ootecilor şi, în decursul a 2-3 luni, ajung la maturitatea sexuală. Din cauza duratei scurte a evoluţiei, specia se poate înmulţi foarte uşor şi repede în clădirile locuite de oameni.

Continuă să citești Cum scapam de gandacii de bucatarie

Publicat pe

Scapa de Capuse – Cum combatem

Scapa de capuse prin dezinsectia spatiului, pasi de urmat:
Cum arata capuseleIn primul rand, trebuie intretinuta vegetatia, iarba nu trebuie sa fie mai inalta de câtiva centimetri. Daca firul ierbii este foarte lung este posibil ca insecticidul sa nu ajunga la baza, zona unde se ascund capusele.

Aplicarea insecticidului trebuie sa fie facuta rezidual – cu pompa de spate sau atomizorul, specifica activitatii de DDD; Aplicarea cu ajutorul generatoarelor de ceata calda sau ceata rece nu ofera aceleasi rezultate deoarece particolele pulverizate sunt de dimensiuni mai mici si nu au tendinta de a se depune pe sol.
Se va trata integral suprafata ce se banuieste a fi infestata de capuse prin benzi transversale (perimetrale) pentru generarea unei protectii de suprafata; Se incepe prin tratamentul perimetral, benzile de tratament urmand a fi consecutive pentru a nu se lasa nici o parte a spatiului netratata.

pesticide

Insecticidul va trebui aplicat si pe gardurile invecinate zonei de vegetatie, pâna la inaltimea de cca. 1 m fata de sol.
In caz de infestare a animalelor, insecticidul nu va fi aplicat direct pe animal – vor fi folosite produse specifice, sub indrumarea unui doctor veterinar;
Daca vegetatia – iarba – este inalta, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde capusele se ascund de obicei, tratamentul urmând a se degrada si mult mai repede datorita factorilor naturali de mediu;
In cazul in care este imposibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului prin nebulizare la rece, aparatele de nebulizare urmând a fi indreptate la 45° catre sol si setate pe puterea maxima pentru pentrarea barajului de vegetatie;
Este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pâna la prima ploaie; de asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta.

Continuă să citești Scapa de Capuse – Cum combatem

Publicat pe

Ce sunt pesticidele?

Un pesticid reprezintă orice substanță sau amestec de substanțe utilizate pentru a distruge, a suprima sau a modifica comportamentul sau ciclul de viață al oricărui dăunător. Un pesticid poate fi o substanță derivată naturală sau produsă sintetică. Un pesticid poate fi de asemenea un organism, de exemplu, bacteria Bacillus thuringiensis, care este folosit pentru a controla un număr de insecte, sau chiar plante modificate genetic: o gena a acestei bacterii poate fi încorporată în planta de bumbac, pentru a asigura protecția ulterioară împotriva omidei capsulelor de bumbac.

În general, pesticidele sunt substanțe destinate pentru atragerea, ademenirea și apoi distrugerea dăunătorilor.  Acestea reprezintă o clasă a biocidelor. Cea mai comună utilizare a pesticidelor este cea sub formă de produse pentru protecția plantelor (a culturilor), care, în general, protejează plantele de influențele dăunătoare, cum ar fi buruienile, ciupercile sau insectele. Această utilizare a pesticidelor este atât de comună încât termenul de pesticid este adesea tratat ca sinonim pentru  produsele de protecție a plantelor, deși este, de fapt, un termen cu spectru mai larg, pentru că pesticidele sunt, de asemenea, utilizate și în scopuri non-agricole. Termenul pesticid include următoarele: erbicide, insecticide, fungicide, regulatori de creștere, moluscocide, piscicide, avicide, rodenticide, bactericide, repelenți, antimicrobieni,  etc.

Continuă să citești Ce sunt pesticidele?